Tai Chi TimAls we denken aan de Taoïstische filosofie waarin de mens centraal staat als brug tussen hemel en aarde, tussen macrokosmos en microkosmos, blijft dit vaak bij een filosofisch concept. 
Maar wat nu als je die filosofie zou kunnen belichamen en het kunt integreren in het dagelijks leven? 

Dat is precies waarop mijn lessen in Tai ji & Daoyin zijn gebaseerd.

Door het beoefenen van Tai ji (meestal gekend als Tai Qi of Tai Chi) worden latente vermogens of krachten die in ieder van ons aanwezig zijn ontwikkeld. Als we deze krachten op een juiste manier toepassen zullen bijvoorbeeld rugklachten, de bloedsomloop, het evenwichtsgevoel, de soepelheid van het lichaam en het concentratievermogen sterk verbeteren. Het leidt tot een hoger niveau van je vitale energie (Qi of Chi), een goede fysieke gezondheid en een mentaal evenwicht. 

Where the focus goes – energy flows

Door de aandacht dieper in het lichaam te brengen bij het beoefenen van Tai ji en Daoyin, beiden gebaseerd op de Taoïstische filosofie, worden spanningen in alle lagen van het weefsel los gewerkt. Hierdoor ontstaat er een stevige, maar tegelijk ook ontspannen structuur in ons. Hoe meer wij ons bewust zijn van die structuur, hoe sterker en stabieler we ook in het leven zullen staan. Dit heeft vervolgens een positief effect op de algehele levenskwaliteit, maar ook op bijvoorbeeld het nemen van beslissingen, het gezond omgaan met stress en emoties en het stellen van grenzen. 
Ook de geest komt daarbij tot rust. Het constante denken wordt vervangen door een diep gevoel van aanwezig te zijn. Aanwezig in ons lichaam, verankerd in elk moment van het Nu. 

Van hieruit kunnen we onszelf beter afstemmen op het energiecentrum van ons hart en zullen we merken dat daarin van onder de aardekracht en van boven de hemelkracht (kosmos) samenkomen. Vanuit dit hart gaan wij namelijk in verbinding met onze omgeving. Ons lichaam fungeert daarin als een geleider... als een instrument van bewustzijn. Hierin geldt wel, hoe meer ontspannen wij zijn (zowel lichamelijk als geestelijk), hoe meer openheid er is voor een goede geleiding van die krachten. Dus ook hoe beter wij ons kunnen verbinden met eerst onszelf en van daaruit met de wereld buiten ons.